Blog sobre recuperació de bicicletes clàssiques, història, restauració, documentació...


15 de set. 2010

- BH California XL4

No sabia que existien BH Californies més enllà de les XL2 fins que vaig trobar aquesta que. Estava en molt bon estat, el què remblava òxid era fang vermell. Tots els components eren d'alumini sota un dit de pols i per el quadre només algunes rascades testimonials de l'edat i l'ús que va tenir fins ara.
Encara no sé l'any que es fabricava aquest model, però penso que era el tope de gama de les Californies, orientada a la competició del BMX. Bieles, frens i carrets de rodes són models nous de fabricació BH, no així les manetes Weinmann, que ja les portava la California Star de principis dels 80, amb l'anoditzat daurat. També les llantes són d'alumini, amb el logo BH. La resta de petites peces eren mateixes de les Californies fins aleshores: tija seient, pedalier, direcció, tija manillar...
De pneumàtics porta uns Michelin NAJA de 20 x 1,75, crec que eren els d'origen. Per cert,  els tirants del quadre no deixen encabir uns 20 x 2,25 (els famosos COBRA), això ens fa pensar que els pneumàtics gruixuts dels 80 eren visualment efectius però per la pràctica efectiva del BMX no tant.
Els caps dels radis estaven oxidats i no es movien, cosa que feia impossible alinear les llantes i feien llàstima al costat del brillant anoditzat blau. Vaig substituir-los aprofitant els pocs que no es van trencar quan els desmuntava.


Tant el manillar com la tija els vaig repintar amb oxicrom negre ja que tenien pelats i repintades mal acabades.




Aquest tipus de taps de bieles es desenrosquen amb una moneda, no pas amb un tornavís fent palanca...són peces delicades que una vegada s'han xafat o perdut no es troben facilment.



La bici està en molt bon estat, tota refeta i  a punt per rodar.  

 Sense ser tant joia com la California Star, aquesta XL4 és prou bona per qualsevol colecció. M'imagino que que deu ser de principis dels 90, quan les BTT van arraconar a les Motorettas, Californies i Panthers i BH volia mantenir una BMX de més qualitat al seu catàleg, però això ja són suposicions meves, desconec quan va neixer o morir aquest model.

Com que per casa no sobra espai i ella s'està aburrint molt, he decidit posar-la a subasta a ebay 10 dies començant a un euro. Bona sort al que se l'emporti.

25 octubre: Ahir fa finalitzar la subasta a ebay: un èxit de participació, 502 visites a l'anunci, 23 seguidors, 13 pujadors i 36 pujes a la subasta... però després de tota la feina per restaurar-la, la sort de trobar la bici i comprar-la, 10 dies interminables de subasta... tot plegat perquè les dues persones que més la volen n'ofereixin 60 euros com a màxim i a l'últim moment... bé, vull dir que és una decepció que m'he endut. Però de tot se n'apren i així està el pati. Ara pensaré què fer amb les dues XL2 que hi ha a casa esperant per restaurar... però sí que quan torni a trobar una altra BMX en venda en alguna fira probablement passaré de llarg.  
Felicitar la guanyadora, que penso que ha tingut molta sort ja que si l'altre ebayer hagués apuntat 60,01 euros i no 60 pelats la bici no aniria cap a Elche. Moltes gràcies per comprar-la i desitjo que la disfrutis molt M.

5 comentaris:

  1. Ohh jo la volia molt! Era la meva fantasia.. em varen comprar l'XL2.
    Anys més tard, Mon germà en va voler fer un monocicle.. :( :D

    ResponElimina
  2. Hola Rodri! jejeje, pobra xl2, amputada... sempre que abandonem una cosa, al costat hi ha qui la pilla amb "bona voluntat", som així d'oh-enagés, les persones, jajaja...

    Si vols una per tu o pel gran dels teus pekes passa per casa que hi ha dues XL2 per restaurar(fetes caldo però senceres)
    Salut!

    ResponElimina
  3. perdona me gustaria saber si todabia la tienes en venta y si se podria hacer un cambio. yo tengo una star 3 nueva t interesa?

    ResponElimina
  4. Ya se vendió, a finales de octubre. Saludos!

    ResponElimina
  5. Jo en vaig tenir una de XL4. Recordo que la van treure com a competència de la famosa Panther BMX de Rabasa. Almenys eren contemporànies. Devia ser l'any 1986 o 1987.

    ResponElimina